HSLF-FS 2023:21
Handbok » 4 Behandlingar av sjukdoms- och smärttillstånd » 4.1.1.3 Åtgärder för beteendemedicinsk behandling, 313 och 314. » 4.1.1.3.3 Exempel, beteendemedicinsk behandling, åtgärd 313, vid käkfunktionsstörning

Handboken kompletterar föreskriften med exempel och kommentarer som stöd för tillämpningen. En handbok är inte en juridiskt bindande text. Den kan dock användas för att öka förståelsen av skrivna författningar.

4.1.1.3.3 Exempel, beteendemedicinsk behandling, åtgärd 313, vid käkfunktionsstörning

Exempel, beteendemedicinsk behandling, åtgärd 313, vid käkfunktionsstörning

En patient kommer för akut undersökning med anledning av ihållande, uttalad käksmärta, och nedsatt gap- och tuggförmåga. Tandläkaren undersöker patienten kliniskt och tar 10 apikala röntgenbilder. Vid palpation upplever patienten igenkännande smärta bilateralt över käkslutar­musklerna, gapförmågan är liten. Bettet bedöms vara väsentligen stabilt med tecken på tandslitage. Inga tecken på karies, tandfrakturer eller apikal parodontit kan upptäckas, som orsak till värken i käkarna.

Patienten besväras av kräkreflexer och vill helst inte ha en bettskena. Tandläkaren informerar om sin bedömning och ber att patienten till nästa besök funderar över möjliga orsaker till de spända käkarna och den överbelastade käkmuskulaturen. Patienten får rådet att försöka att inte bita/hålla ihop käkarna. Ny tid sätts upp för beteendeprevention och upprättande av individuell behandlingsplan.

Tandläkaren rapporterar åtgärd 107 Omfattande, undersökning, utförd av tandläkare och åtgärd 128 Röntgenundersökning, större delstatus inom tillstånd 1302 Behov av omfattande undersökning eller utredning. I Allmänna råd till åtgärd 107 framgår vad en omfattande undersökning exempelvis kan vara.

Vid nästa besök hos tandläkaren inleds den beteendemedicinska behandlingen och en individuell behandlingsplan upprättas. Besöket tar drygt 60 minuter och inkluderar motiverande samtal om smärta, käkens funktion, rörelserädsla mm. Den upprättade behandlingsplanen omfattar delmål, träning i avslappning och olika former av egen aktivitet såsom motorisk aktivering, samt ökad medvetenhet om käk och kroppshållning vid daglig aktivitet. Patienten får med sig en dagbok för att notera sina utförda övningar, symtom och effekter av träning. Tandläkaren rapporterar åtgärd 313 Beteendemedicinsk behandling inom tillstånd 3161 Käkfunktionsstörning.

Därefter följer en period med flera besök för motorisk aktivering. Vid det första av besöken sker även en uppföljning av behandlingsplanen och den justeras något. Vid det besöket rapporterar tandläkaren åtgärd 606 Motorisk aktivering och 314 Beteendemedicinsk behandling inom tillstånd 3161 Käkfunktionsstörning.

När behandlingen av käkfunktionsstörningen är färdig får patienten en tid för att utvärdera behandlingsplanen och för att forma en plan för långsiktigt vidmakthållande. Tandläkaren rapporterar åtgärd 314 inom tillstånd 3161 Käkfunktionsstörning.

Kuspkusp:107,313,314,606,3161, 128, AR7