HSLF-FS 2023:21
Kunskapsstödet » Rehabilitering med implantat i kombination med partiell protes

Rehabilitering med implantat i kombination med partiell protes

TLV kan inte bedöma rätten till ersättning i ett enskilt ärende. TLV föreskriver endast om vilken tandvård som ingår i det statliga tandvårdsstödet. Svaret är därför allmänt hållet utifrån innehållet i regelverket.

Fråga 007 - En patient har en bro 33–35. Förutom denna bro så föreligger tandlöshet i underkäken. Tandläkaren avser att rehabilitera patienten med en avtagbar konstruktion i form av en skeletterad partiell protes, förankrad med hjälp av ett implantat i position 43. Kan denna behandling utföras med ersättning från tandvårdsstödet?

I detta fall tillämpas tillstånd 5016 för friändstandlöshet när samtliga tänder i position 1 och bakåt saknas samt tandlöshet som övergår på motstående sida. Behandling med ett implantat i position 43 är ersättningsberättigande. För det kirurgiska ingreppet är åtgärderna 420, 421/ 422 ersättningsberättigande. Även åtgärd 858 för distans är ersättningsberättigande inom tillstånd 5016.

Vid partiell tandlöshet som ska åtgärdas med en avtagbar protes tillämpas tillstånd 5005 och behandling med partiell protes, åtgärd 824 eller 825, är ersättningsberättigande. Däremot är inte åtgärd för förankringselement på implantat ersättningsberättigande inom tillstånd 5005.

Relaterade åtgärder