HSLF-FS 2023:21
Handbok » 1.3.5 Referenspris

Handboken kompletterar föreskriften med exempel och kommentarer som stöd för tillämpningen. En handbok är inte en juridiskt bindande text. Den kan dock användas för att öka förståelsen av skrivna författningar.

1.3.5 Referenspris

Referenspris

För alla tandvårdsåtgärder som ingår i tandvårdsstödet finns referenspriser.

Referenspriserna har två funktioner:

  • utgöra grund för beräkningen av patientens ersättning inom högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet, och
  • fungera som vägledning för patienter genom att vara ett jämförelsepris för vad en tandvårdsåtgärd kan kosta. Detta gäller dock inte för utbytesåtgärder, där referenspriset är beräknat på den ersättningsberättigande behandlingen och inte på den som utförs.

Referenspriset är taket för beräkning av den ersättning som betalas ut för en tandvårdsåtgärd inom högkostnadsskyddet. Det framgår av lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd att om vårdgivarens pris för tandvårdsåtgärden är högre än referenspriset lämnas ersättning beräknad på referenspriset. Den del av vårdgivarens pris som överstiger referenspriset betalar patienten själv. Den överskjutande delen ingår inte i högkostnadsskyddet. Om priset för tandvårdsåtgärden i stället är lägre än referenspriset lämnas ersättning beräknad på det faktiska vårdgivarpriset.

Referenspriserna är kostnadsbaserade och utgår från en beräkning av tidsåtgång för olika moment, lönekostnader, materialåtgång, normala overheadkostnader, osv. I overheadkostnader ingår till exempel hyror, städ- och steriltjänster, IT-kostnader, avskrivningar och liknande. Det är kostnader som fördelas proportionellt på de olika åtgärderna.

Referenspriserna beräknas utifrån de odontologiska behandlingsmetoder som enligt vetenskap och beprövad erfarenhet förväntas ge god effekt till en rimlig kostnad. Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vuxentandvård är vägledande.

Referenspriserna omfattar kostnaden för hela tandvårdsåtgärden, inklusive eventuellt dentalt material och tandtekniskt arbete. För varje åtgärd där dentalt material och tandtekniskt arbete ingår har standardmaterial fastställts i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. I den referensprislista som publiceras på TLV:s webbplats, framgår vilket material respektive åtgärd är beräknad på. Patienten kan i samråd med behandlaren välja ett annat material än det som åtgärden är beräknad på.

Handbok_version_15-2_5dfe7e8d1ebec7f2.pngDet pris för åtgärden som ska rapporteras till Försäkringskassan är vårdgivarens totala pris för den utförda åtgärden för den aktuella patienten, det vill säga inklusive all materialkostnad. Det framgår av 15 § förordningen (2008:193) om statligt tandvårdsstöd och gäller oavsett om ett annat material eller metod har använts än det som referenspriset är beräknat på.

Referenspriserna beslutas årligen av nämnden för statligt tandvårdsstöd och återfinns vid respektive åtgärd i bilaga 2 och 3 i den senaste versionen av föreskrifterna.

För de flesta åtgärder finns två referenspriser, ett för allmäntandvård och ett för specialisttandvård. Tandvårdsersättning beräknad på referenspris för specialisttandvård lämnas endast när en patient är remitterad till en specialist för en behandling och denne utför åtgärder inom sitt specialistområde, vilket framgår av 5 § föreskrifterna. Några åtgärder har enbart referenspris för specialist­tandvård, till exempel konsultation. De är bara ersättningsberättigande när specialister utför dem. Mer information om referenspris för specialisttandvård finns under avsnittet om specialisttandvård.1.7.1

För att referensprisernas funktion ska behållas ses de över årligen mot bakgrund av den generella kostnadsutvecklingen inom tandvården.

Exempel, krona utförs i guld, totalpriset rapporteras
Exempel, sektionsbro i implantat utförs, totalpriset rapporteras