HSLF-FS 2023:21
Handbok » 1.3.1 Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

Handboken kompletterar föreskriften med exempel och kommentarer som stöd för tillämpningen. En handbok är inte en juridiskt bindande text. Den kan dock användas för att öka förståelsen av skrivna författningar.

1.3.1 Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

Det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) ska uppmuntra vuxna att i ökad utsträckning regelbundet besöka tandvården för undersökning och förebyggande vård. Bidraget är 300 kronor per år för dem som är 30–64 år. För dem som är 24–29 år samt 65 år och äldre är ATB 600 kronor per år.

Bidraget förnyas den 1 juli varje år och kan sparas i två år. Det innebär att en enskild individ maximalt kan ha 600 kronor, respektive 1 200 kronor, i allmänt tandvårdsbidrag. Bidraget utgörs av ett elektroniskt tillgodohavande i Försäkringskassans rapporteringssystem. ATB får inte delas utan kan användas som betalning vid ett besök hos tandvården. Det är regeringen som beslutar om tandvårdsbidragets storlek.

Den del av tandvårdskostnaderna som betalas med det allmänna tandvårdsbidraget får inte ligga till grund för beräkningen av tandvårdsersättning inom högkostnadsskyddet enligt 2 kap. 5 § lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd. Anledningen till detta är att staten annars skulle betala dubbel ersättning för samma utförda åtgärd.

Tandvårdsbidraget har samma värde oavsett var i behandlingen bidraget tas ut. Använder man 300 kr i början av ersättningsperioden innebär det att man kommer upp över första högkostnadsgränsen ”300 kr senare” eftersom tandvårdsbidraget inte räknas in i högkostnadsskyddet. Patienten kan välja att inte använda det allmänna tandvårdsbidraget eftersom det kan sparas i två år.