Logotyp. Gå till startsidan

1.3.6.2 - Nationella riktlinjer

Handboken kompletterar föreskriften med exempel och kommentarer som stöd för tillämpningen. En handbok är inte en juridiskt bindande text. Den kan dock användas för att öka förståelsen av skrivna författningar.

Nationella riktlinjer för vuxentandvård är rekommendationer om åtgärder vid behandling av olika tillstånd i munhålan. Socialstyrelsen har tagit fram riktlinjerna som finns att läsa här (https://www.socialstyrelsen.se/nationella riktlinjer ).

Rekommendationerna rangordnas mellan siffrorna 1 och 10 där siffran 1 betyder att en åtgärd är högst rekommenderad. Siffrorna utgår från de odontologiska tillståndens svårighetsgrad, vilket medför att ett måttligt svårt tillstånd inte kan få de högsta rekommendationerna. Åtgärder som inte är kostnadseffektiva, inte har visad effekt eller gör mer skada än nytta benämns ”icke-göra”. Det finns även åtgärder som betecknas som FoU (forskning och utveckling).

Layout

{"headingNumber":"1.3.6.2","headingText":"Nationella riktlinjer","content":[{"name":"p","children":[{"name":"r","children":[{"name":"t","value":"Nationella riktlinjer för vuxentandvård är rekommendationer om åtgärder vid behandling av olika tillstånd i munhålan. Socialstyrelsen har tagit fram riktlinjerna som finns att läsa här (","preserveSpace":true}],"props":{"bold":false,"italic":false}},{"name":"hyperlink","id":"rId42","target":"https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/tandvard/","children":[{"name":"r","children":[{"name":"t","value":"https://www.socialstyrelsen.se/nationella riktlinjer ","preserveSpace":true}],"props":{"bold":false,"italic":false}}]},{"name":"r","children":[{"name":"t","value":").","preserveSpace":true}],"props":{"bold":false,"italic":false}}],"props":{}},{"name":"p","children":[{"name":"r","children":[{"name":"t","value":"Rekommendationerna rangordnas mellan siffrorna 1 och 10 där siffran 1 betyder att en åtgärd är högst rekommenderad. Siffrorna utgår från de odontologiska tillståndens svårighetsgrad, vilket medför att ett måttligt svårt tillstånd inte kan få de högsta rekommendationerna. Åtgärder som inte är kostnadseffektiva, inte har visad effekt eller gör mer skada än nytta benämns ”icke-göra”. Det finns även åtgärder som betecknas som FoU (forskning och utveckling).","preserveSpace":true}],"props":{"bold":false,"italic":false}}],"props":{}}]}

Åtgärder

Åtgärder - Extra

Regler

Paragrafer

Tillstånd