1.1 Ersättningssystem för tandvård till vuxna
Ersättningssystem för tandvård till vuxna
Det statliga tandvårdsstödet
Det statliga tandvårdsstödet omfattar alla vuxna från och med det år patienten fyller 24 år och som anses vara bosatt i Sverige enligt Socialförsäkringsbalken. Tandvårdsstödet består av allmänt tandvårdsbidrag (ATB), särskilt tandvårdsbidrag (STB) och högkostnadsskydd.
Alla vuxna som omfattas av tandvårdsstödet har rätt till ATB och högkostnadsskydd.
STB kan lämnas till personer med risk att få försämrad tandhälsa på grund av vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Vilka grupper som omfattas framgår av förordning (2008:193) om statligt tandvårdsstöd. I Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2012:16) om särskilt tandvårdsbidrag finns kriterierna för respektive grupp.
Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift
Personer med särskilda behov, specifika sjukdomar eller funktionsnedsättningar kan få tandvård utförd till hälso- och sjukvårdsavgift. Av tandvårdsförordningen (1998:1338) framgår vilka tillstånd och behandlingar samt vilka patientgrupper som omfattas i fyra ovanstående kategorier.
I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2012:17) om tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, finns särskilda bestämmelser för tandvård till den gruppen.
Tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift administreras av regionerna.
Asylsökande vuxna över 18 år samt utlänningar som vistas i Sverige utan stöd av myndighetsbeslut eller författning (papperslösa flyktingar) kan få akut tandvård och tandvård som inte kan vänta till en patientavgift på 50 kr hos tandläkare. För asylsökande regleras avgiften i förordning (1994:362) om vårdavgifter m.m. för vissa utlänningar.
För papperslösa flyktingar regleras avgiften i förordningen (2013:412) om vårdavgifter m.m. för utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.